Ce se întâmplă cu dobânzile la credite, în cel mai dificil an de la criza financiară din 2008
Măsurile adoptate de Banca Națională a României (BNR) continuă să își facă efectul pe piața monetară. Dobânzile la credite sunt, pentru a doua lună la rând, în scădere.
În ultimele luni, Banca Națională a României a traversat perioade critice. Însuși guvernatorul Mugur Isărescu recunoaște că anul pandemic a adus panică și în instituția pe care o conduce, dar și în întreg sistemul bancar.
„Au fost mai mari atunci (presiunile pe leu n.r.). A fost chiar o panică pe care am comunicat-o publicului. Am scris un comunicat, ca să spunem aşa l-am scris cu mâna mea, pentru că am mai trăit momente de panică, atunci, la sfârşit de martie şi început de aprilie. A fost panică. Lumea şi-a scos banii din bănci. Unii şi-au luat valuta şi au pus-o chiar în casete în aceeaşi bancă. Ceea ce echivalează cu o ieşire de capital. Deci în momentul în care îţi retragi banii din bancă şi îi treci în numerar creditezi ţara emitentă a bancnotei respective. Dacă iei în dolari creditezi pe americani, dacă iei în euro creditezi Banca Centrală Europeană. Deci acest lucru s-a întâmplat şi atunci. Au trebuit să fie intervenţii mai puternice şi, cu ajutorul băncilor comerciale, temperare a panicii. Panica este un fenomen iraţional, nu poţi să o îmblânzeşti cu o singură măsură. Nu cu mişcări bruşte. Eu am mai trăit aceste fenomene de câteva ori aşa că aveam ceva experienţă. Atunci a fost un suport. În rest aş spune că nu”, a afirmat Mugur Isărescu, întrebat dacă leul a avut nevoie de o susţinere importantă pe perioada pandemiei şi dacă presiunile s-au mai redus.
BNR a luat măsuri pentru a sprijini moneda națională în această perioadă, a punctat guvernatorul Mugur Isărescu.
Guvernatorul a spus că au fost momente când MF a vândut un miliard de euro într-o zi.
„Ce s-ar întâmpla? S-ar duce cursul, s-ar aprecia cu 10%, pe urmă s-ar deprecia cu 15%. Deci acesta este rolul nu totdeauna agreat, chiar pe plan intern, de colegii mei, de la politică monetară. Ei sunt pentru mişcări mai ample ale cursului şi aşa mai departe. Eu sincer vă spun nu sunt pentru asta, cu toate că sunt pentru flexibilitatea cursului. Nu are niciun rost să tulburi populaţia şi întreprinderile, să pierzi credibilitate într-o ţară unde avem suficientă instabilitate de toate felurile”, a spus Mugur Isărescu.
Efectele măsurilor BNR se văd. Au scăzut dobânzile la credite
Măsurile luate de BNR în ultimele luni se resimt în sectorul bancar. În luna mai, pentru a doua lună la rând, au scăzut dobânzile la credite pentru firme și pentru locuințe, în timp ce ce ratele la împrumuturile de consum au crescut.
În cifre, creditele noi acordate firmelor s-au ieftinit la o dobândă medie de 4,09%, comparativ cu 4,22% în aprilie.
De asemenea, dobânda medie anuală efectivă (DAE) la creditele noi pentru locuințe a scăzut cu aproape 20 de puncte de bază față de aprilie, la 4,63%.
DAE la creditele noi pentru consum a crescut în mai cu 10 puncte de bază la 9,39%, dar se menține sub nivelul de la începutul anului.
Dobânzile la depozitele noi la termen au scăzut de la 1,11% la 1,08%, față de 1,24% în martie și 2,1% cu un an în urmă.
Analizând cifrele, putem observa o creștere ușoară a dobânzilor pentru economisirile populației și o scădere în privința rezervelor firmelor.
Mugur Isărescu a mai anunțat că BNR va publica un indicator care se numeşte rezerva netă a BNR.